Sanja Radulović, književnica, autorka knjige „Nomad na štiklama”

Kada sam, prije deset godina, izgubila posao u računovodstvu, sve što sam željela bilo je što prije se vratiti brojevima. Najbolja prijateljica mi je rekla, sudeći po broju bezuspješnih pokušaja da pronađem novi posao, da univerzum vjerovatno ima bolji plan za mene. Diskonekcija između srca i uma sprečavala me da vjerujem u to. Kada sam strah, da se od umjetnosti ne može živjeti, zamijenila ljubavlju, počelo je novo poglavlje. Tada nisam znala da se zove(m) Venera uzdizanja. U početku je bila poezija.

ZA(Š)TO JE VAŽNO ZNATI
DA ŽIVOT NE TREBA
POSMATRATI KROZ KLJUČAONICU

Učim strpljenje
od vrane koja baca orah
i čeka da nečiji točak
pređe preko njenog budućeg obroka,
učim suštinu povjerenja
u smisao višeg reda
dok se život,
pokušaju kontrole, otima,
i migolji kao riba,
uhvaćena radi poljupca.

Imala sam šesnaest godina, pohađala drugi razed gimnazije i bila ušuškana u porodičnu  idilu kad je počeo rat. Tada nisam znala da će taj događaj moj život podijeliti na prije i poslije njega. U ovom drugom, nastaće nova osoba koja će se svako jutro buditi razočarana što rat nije ružan san.

Zbirka kratkih priča „Nomad na štiklama” je začeta jednog decembarskog jutra u kojem sam zapisala san, koji nije bio ništa drugo do potisnuta trauma, koja je tražila put i način da bude ispričana. Taj san je postao priča, koja je 2016. godine, po mišljenju žirija časopisa Avlija, proglašena najboljom kratkom pričom u regionu.

Odbačeno sjećanje, zatrpano bolom, nije bilo zaborav nego bijeg. Nomad je nakon tog saznanja ukoričen s nadom da će ljudima pokazati da nisu sami u bolu, patnji, izgubljenom djetinjstvu, i vjerom da će onima koji ga budu čitali biti prijateljska podrška, podsjećanje na vrijednost mira, značaj prirode i solidarnosti.

Knjiga je do sada je promovisana jedanaest puta, uključujući i promociju u gradu iz kojeg sam otišla tokom rata. Nazvala sam je „Nomad se vratio kući.” Susretom s ljudima koje sam zagrlila, istom snagom, nakon dvadeset i pet godina sam zatvorila krug prihvatajući činjenice da na prošlost možemo uticati samo izmjenom pogleda da nju, da je dom više od bilo kojeg pasoša i državljanstva, a da je svaki čovjek, koji nosi ljubav u sebi, udomljen u višoj svijesti koja radi najbolje za njega.

„Ljudi koji su osvijetlili moje staze, prvi put kada mi se učinilo da su sve cipele života iznošene, a sve prodavnice sa (s)novim(a) zauvijek zatvorene, naučili su me da ljubav može da preživi samo u širokim prostranstvima duha, daleko od nizina predrasuda.”

(odlomak iz zbirke „Nomad na štiklama”)

„Knjiga je nastala u preseku introvertne osećajnosti i intuitivne čulnosti te pomenuti likovi inteligentno izražavaju egzistencijalne potrebe, potrebe za povezivanjem, estetske potrebe ali ponajviše potrebu duhovnog rasta.”

(odlomak iz recenzije, dr Tanja Rončević)

Na prodaju je 50 primjeraka knjige.
Kontakt putem elektronske adrese: sanjara75@gmail.com ili na Instagram profilu: nomad_na_stiklama
Knjiga košta 500 dinara + PTT troškovi, plaćanje pouzećem.
Uz svaki kupljeni primjerak, na poklon, zbirka poezije Prstohvat maslačka.

Podelite prilog sa prijateljima!
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments