Upis u Beli šator počinje 09. maja!

Retrogradni Merkur u 2024: Sve što treba da znate

Retrogradni Merkur i kako da ga najbolje iskoristite
retrogradni merkur

Vreme kad je retrogradni Merkur je vrlo važno, jer u astrologiji Merkur predstavlja čoveka, onaj umni deo svih nas koji razmišlja, komunicira i donosi odluke, a retrogradnost označava vraćanje unazad, grešku i promašaj. Kad se ova dva značenja spoje dobije se slika pogrešnih zaključaka, odluka, nesporazuma, nevešte komunikacije… i sl.

Naravno, ništa u astrologiji (a ni u životu) ne treba shvatati bukvalno, pa ni ovo kratko opštepoznato tumačenje. Cilj ovog članka je da vam detaljno objasni ovaj period kako biste mogli da ga u potpunosti iskoristite za sve ono dobro što može da vam donese. Postoje sjajne stvari koje se preporučuju baš dok je Merkur retrogradan!

Ali pre nego što pređemo na to, hajde da vidimo kad će sve Merkur ići unazad u 2023. godini.

Datumi za vaš kalendar – retrogradni Merkur

2024.-e Merkur će biti retrogradan:

 1. Od 13. decembra 2023. do 2. januara 2024. godine (u Jarcu)
 2. Od 1. aprila do 25. aprila (u Ovnu i Biku)
 3. Od 5. avgusta do 28. avgusta (u Devici i Lavu)
 4. Od 25. novembra do 15. decembra (u Strelcu)
Ako te zanima kako da šta god da se dešava na nebu prepoznaš i iskoristiš na najbolji način, prijavi se na naše AstroSis pismo koje čita 12.000 žena.

Stiže ti besplatno svakog četvrtka u 9h.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima. Možeš da se odjaviš u svakom trenutku.

Dodajte još jedan dan, kad je Merkur stacionaran

Dan pre nego što krene retrogradno, Merkur stane. Možemo da zamislimo auto koji u vožnji treba da krene u rikverc. Da bi to bilo moguće prvo uspori, zatim stane, i onda krene unazad. Tako i Merkur.

Budući da predstavlja planetu koja simbolizuje komunikaciju, trgovinu, tehniku, elektroniku, zatim papirologiju, administraciju i uopšte donošenje odluka i logično racionalno razmišljanje, možemo da očekujemo da će u danu kada stoji, kad je stacionaran, to izazvati razne vrste blokada.

Stane ti mozak. Stane ti auto. Stane lift. Blokira kompjuter ili telefon. Neće da otvori fajl. Važan sastanak se odloži. Saobraćaj je u zastoju. Neko negde čeka. Nemoj da to budeš ti.

Zbog toga je savet da u danima kada je Merkur stacionaran, ne planiramo ništa što nam je od velike važnosti. Ne pravimo planove za taj dan jer su velike šanse da će se izjaloviti. Ovaj perod treba da bude bez stresa.

Isto će se desiti kad krene direktno. Auto iz rikverca stane, pa onda krene pravo.

Savet: dodajte u svoje kalendare još dva dana potencijalnih blokada, dan pre nego što krene retrogradno i dan kad završi retrogradan hod.

Merkurova senka

Merkurova senka znači da Merkur prolazi istim putem kojim je već prešao. Drugim rečima, on prvo ide direktno, zatim se vraća unazad, pa ponovo ide direktno preko istih stepenova preko kojih je već prešao. Taj dupli prelazak preko istih stepenova se zove senka i traje oko dve nedelje.

Savet za ove dane: sve je u redu sa najvećim brojem aktivnosti, samo nemojte planirati baš najvažnije događaje u životu dok je u senci nakon što je krenuo direktno posle retrogradnog hoda (za prvi prelazak dok ide direktno se iz našeg iskustva nije pokazalo ništa značajno zbog čega bi ovaj period trebalo izbegavati) .

Ovaj savet važi za sve dok se vi pitate. Ako nije do vas, onda samo dobro pročitajte sve što piše sitnim slovima, potrudite se da sve dobro razumete, pitajte, pitajte i pitajte (nemojte da vam bude glupo i sto puta da postavite isto pitanje ako ne razumete). Tada će sve biti okej.

Merkur izlazi iz senke dve nedelje nakon što je krenuo direktno.

Fenomen retrogradnosti

Retrogradnost u Solarnom sistemu uopšte ne postoji. Sve planete se kreću samo direktno po svojoj orbiti, ali gledano sa naše planete one idu napred-nazad. Drugim rečima, retrogradnost je optička varka.

To znači da ni mi u svom razvoju nikad ne idemo unazad. Idemo samo unapred, i tri puta godišnje (u 2023.-oj i četvrti put) imamo priliku da osvestimo svoju genijalnost (zašto baš genijalnost objasnićemo malo kasnije).

Šta ne treba da radimo dok je retrogradni Merkur

Pošto Merkur vlada komunikacijom, ovo je vreme nesporazuma, stoga je pametnije izbegavati važne razgovore, dogovore, pregovore, potpisivanje ugovora, i sl.

Merkur vlada transportom i tehnikom, pa ovo nije dobro vreme za kupovinu automobila, telefona, kompjutera, bele tehnike i ostalih uređaja.

Nije dobro vreme ni za pokretanje novog sajta, web-shop-a, i sl. Kao ni za promenu domena, banke, niti za otvaranje novih računa u banci, PayPala, i sl. Izbegavajte sve što ima veze sa administracijom. Ovo je vreme kad će vam tražiti još jedan papir, kad će pogrešno zavesti vaš slučaj, kad će softver pogrešno povezati podatke i to neće biti ničija greška (do vaša).

Naš neslavan primer je da smo otvorile poslovan PayPal nalog za Astrosestre u vreme retro Merkura i softver je povezao da je Srbija na Jamajci! Tako je adresa glasila ulica i broj, Beograd, Srbija, Jamajka. To nije moglo da se popravi, pa smo morale da ga ugasimo, zbog čega smo izgubile puno vremena pre svega na otkrivanje greške i pokušaj da to sa PayPal službom rešimo, energije, i na kraju novca. Prilično nas je koštalo.

Merkur vlada i trgovinom, pa i na tom polju možemo da očekujemo zapetljancije, zato dok je retrogradan ne treba otvarati prodavnicu, firmu, udruženje…

To nije vreme objavljivanja knjiga, ni e-knjiga, kao ni pokretanja ciklusa radionica, projekata i svega ostalog što treba da traje kroz vreme.

Ne menjajte šifre tada.

Ne idite u katastar, ni sud, ne podnosite nikakve molbe, zahteve, i sl.

Ne preduzimajte hirurške zahvate i operacije koje mogu da sačekaju (da ne biste morali nešto da povaljate).

Savet: Ako znate da vam treba nešto od pobrojanog, planirajte da sve završite pre nego što Merkur krene retrogradno, ili posle, tako da budete mirne u ovim danima. Zato je važno da zapišete ove dane u svoj kalendar kako biste unapred sve lepo isplanirale. Kad tome pridodate i “Kosmo vodič“, povlačićete mudre poteze kad vas sve podržava. Nemojte da plivate uzvodno. Birajte lakoću.

Šta treba da radimo dok je retrogradni Merkur

Jeste gledale seriju „Doktor Haus“? Ako jeste, onda znate kako on radi.

Doktor Haus prvo prikuplja podatke, testira, posmatra pacijenta, priča sa njim, informiše se. (sve ove akcije su u simbolici direktnog Merkura)

Kad obavi sve analize i skupi brdo podataka, sve ih stavi na vidno mesto ispred sebe i posmatra ih. (stacionaran Merkur)

Zatim ne radi ništa. Udara lopticom o zid. Svira gitaru. Naizgled gubi vreme. (retrogradni Merkur)

Ovaj period kad ništa ne radi mu služi da uđe u mentalnu prazninu, da očisti um od prethodnih iskustava i zaključaka koje je do sada donosio, kako ne bi uvek išao iz poznatog. Slučaj je nov. Misteriozan. I da bi ga rešio potrebno mu je vreme mentalne praznine kako bi se um otvorio za nove, do sada nikada viđene zaključke.

Kad ne bi imao takav proces, uvek bi zaključivao na osnovu starog i poznatog, te bi bio sasvim prosečan lekar.

Sa ovim procesom on je genijalan.

Ali ni tu nije kraj, hajde da vidimo kako on zapravo dolazi do odgovora.

Nova ideja mu uvek sine naizgled slučajno. Ode da proćaska sa svojim prijateljem, Vilsonom, i ovaj mu kaže „Kakav tmuran dan, ceo dan pada kiša“, a dr Haus uzvikne „Kiša!“, i tada mu se sve složi, sve dobije smisao, i tako odjednom reši slučaj.

Naučnici su dolazili do velikih otkrića isto tako, ne u svesnom stanju iz logičkog i analitičkog razmišljanja, već slučajno, u situacijama kad uopšte ne bi mislili na to (u mentalnoj praznini).

Kad ne bismo imali periode retro Merkura, vrteli bismo se uvek u istom, poznatom, pravili bismo izbore u odnosu na ono što smo do sada iskusili, zaključivali bismo o sebi i svetu ono što smo i do sada zaključivali i ne bi bilo pomaka unapred. Ne bi bilo evolucije.

Zahvaljujući ovim periodima, imamo priliku da se otvorimo za genijalnost! Za nove zaključke o svetu, za nova razmišljanja, za nova povezivanja!

I zato je ovaj period sjajan za:

 • Ponavljajuće radnje koje volimo i koje čine da vreme stane, u kojima ne razmišljamo ni o čemu, takozvani flow;
 • Ispravljanje grešaka, popravljanje sistema koji ne radi, nove verzije postojećeg, svake vrste opravki;
 • Prikupljanje dobrih ideja kroz razgovore, snove, knjige, meditaciju, znakove pored puta…
 • Savetovanje, konsultacije;
 • Ponovni pokušaj nečega što ranije nije išlo, nije uspelo (napomena: ne odnosi se na ljubav, već na aktivnosti iz simbolike Merkura);
 • Meditaciju;
 • Odmaranje (idealno je da tada planirate odmor);
 • Pisanje, stvaranje sadržaja, planiranje, pravljenje strategije, kreiranje;
 • Kreće radno vreme, a više boravka u prirodi;
 • Brejnstorming (brainstorming), mastermajnd (mastermind) sesije…

Na koga najviše utiče

Najviše utiče na Device i Blizance u podznaku jer je to njihov vladar, koji čini 80% sudbine, odnosno, životne priče.

Ali utiče na sve nas jer svi imamo negde Devicu i Blizance u horoskopu, te ćemo najveći uticaj osetiti baš u toj oblasti života.

Šta ako u natalnoj karti imate retrogradnog Merkura

Onda baš insistirate da radite sve ovo što se ne savetuje kad Merkur krene retro. Uhvati vas nestrpljenje da mora odmah sad da se reši i da ne možete da sačekate ni trenutak duže. Čini vam se da poslovna odluka ne može da čeka, da čekanjem gubite. Sad ili nikad. Uhvati vas užasna tvdoglavost da primenite odmah prvu ideju koja vam dođe. Svaka ideja vam se čini genijanom, i svaku hoćete odmah da sprovedete u delo.

Ali kad to uradite, to je pogrešno, kao kad bi dr Haus zaključio dijagnozu i lečenje na osnovu starog znanja, starih iskustava, ili na osnovu prve super ideje. On sve vreme ima sjajne ideje, ali ne zaključuje ništa dok ne uđe u mentalnu prazninu (koju postiže ponavljajućim radnjama, što on čini udarenjem loptice o zid).

Zato je bolje da skupljate sve te ideje dok je retrogradni Merkur, da ih zapisujete, stavljate u folder „Moje genijalne ideje“ i strpljivo sačekate da krene direktno. Tada otvorite folder i vidite šta ima smisla da se primeni, a šta ne.

Šta ako se desi da uradite nešto što se NE preporučuje kad je retrogradni Merkur

Ako otvorite sajt, instagram stranu, i sl. nešto tu neće dobro raditi. Bagovaće. Previše će se dugo otvarati, pa će ljudi odlaziti pre nego što uđu. Biće nevidljiv. Ljudi neće dolaziti koliko bi mogli, neće vas zapratiti, neće kupovati od vas.

Ako objavite knjigu, seminar, ciklus radionica i sl. ljudi prosto neće čuti vašu promociju. Neće videti knjigu. Nećete imati dovoljan broj za ono što ste zamislile.

To je kao da ceo svet spava, a smo vi nešto radite i očekujete da će spavači čuti vaš poziv.

Ako potpišete ugovor za novi posao, recimo, krenete da radite baš dok je retrogradni Merkur, neće vam se svideti taj posao, ispostaviće se da ste se zeznule. Iz perspektive poslodavca, zaposliće pogrešnog čoveka.

Ako kupite auto, kompjuter, telefon, kvariće se. Crkavaće. Ispaljivaće vas baš kad vam najviše treba.

U banci pada sistem, i morate opet da se vratite. Kad insistirate da nešto uradite što ima veze sa administracijom, ne uspeva vam iz prvog.

Čekate. Grešite. Vraćate se. Morate sto puta da uradite jedno-te-isto.

Dakle, neće se desiti ništa strašno, osim što ćete izgubiti vreme, strpljenje, energiju i novac.

Ako želite da se nadahnete životnim pričama o tome zašto je važno da to sve ne uradite dok je Mekur retrogradan, i šta će se desiti, pročitajte naš članak sa primerima “Iskustvene (smešne) priče za vreme retro merkura”.

Šta ako vam se baš sad nudi dobar posao ili ga tražite

Ako tražite posao, nastavite. Na to se retrogradni Merkur ne odnosi.

Ako ste već ušli u krug testova, intervjua, razgovora, i sl. i to je sasvim u redu.

Samo ako ste sve to završili i treba da potpišete, taj deo može da bude nezgodan jer očekujemo da će se dogovoreno kad Merkur krene direktno na neki način promeniti.

Pošto Merkur upravlja procesom odlučivanja, kad on menja pravac i odluke se menjaju. Tako „da“ postane „ne“, i „ne“ postane „da“, i ono što može u stvari ipak ne može… pa vi potpišete nešto sa čim se slažete, a kad krenete da radite, odjednom to nije to, i naravno da ćete biti nezadovoljni. U slučaju poslodavca, promene se okolnosti na poslu i odjednom ta osoba koju je zaposlio više nije odgovarajuća.

Pa ipak, to ne znači da ne treba da pokušate, uvek postoje izuzeci.

Pošto je ovo najškakljivija i najpopularnija tema vezana za retrogradnog Merkura, poslušajte više o tome u ovom kratkom igTV.

Izuzeci

Retrogradni Merkur i njegovo kretanje je samo jedna od 10 planeta na nebu. Drugih 9 planeta se takođe kreće, one međusobno prave aspekte i pričaju neke druge priče. Može da se desi da kod vas poslovna situacija bude nikad bolja, i da taj posao za koji baš u doba retro Merkura potpisujete ugovor bude u simbolici neke druge planete koja je jača.

Dešavanja na nebu možete da zamislite kao raskrsnicu jedne metropole sa puno saobraćaja. Tu su kola, autobusi, trole, tramvaji, tu su pešaci, biciklisti… i svi su oni u nekom kretanju (svako od njih predstavlja neku planetu). Odjednom naiđu kola hitne pomoći (jedna planeta) i svi staju, svi se sklanjaju u stranu i to gde su oni krenuli na trenutak nije bitno, jer svi gledamo kola hitne pomoći. Sad razumete, možda kod vas najdominantnije dešavanje ide iz baš te jedne planete pred kojom se sve ostale povlače, i u tom slučaju simbolika retro Merkura neće biti presudna.

Da bismo to znali, morali bismo da uporedimo vašu natalnu kartu sa tranzitima, tj. trenutnim dešavanjem na nebu, uz još neke prediktivne tehnike koje nam služe da odredimo šta se kod vas, u vašem ličnom univerzumu, dešava sada.

Kad je trenutno kod vas dominantnija neka druga planeta, tada vi predstavljate izuzetak od cele ove priče o retro Merkuru, i kažete: „Na mene ne deluje“.

Šta ako radite kao bankar, knjigovođa, notar, web dizajner, web master i uopšte sa kompjuterima, papirima & potpisima, kolima ili tehnikom?

SHOW MUST GO ON

Ako je vaš ceo posao u simbolici retro Merkura, u ovim fazama se više odmarajte kako biste bili sveži i fokusirani. Pravite češće pauze, boravite u prirodi preko vikenda, ako možete skratite radno vreme.

Sve duplo proveravajte. Čitajte šta piše sitnim slovima. Ništa ne podrazumevajte, sve zaključke sastanka/razgovora sa klijentima rezimirajte da bi vam bilo jasno, pitajte i ono što mislite da znate.

U startu odvojite vreme za ispravljanje grešaka, recimo, ako procenite da će vam trebati dva dana da završite taj posao, vi planirajte tri.

Ne nabacujte sebi više posla, delegirajte sve šta možete. Produžite sebi rokove. Ako vam je čudno što vam se neko ne javlja, a poslali ste mu mejl još prekjuče, proverite da vam nije ostao mejl u draftu ili da nije otišao u spam. Važi i za poruke.

Računajte s tim da će ljudi zaboraviti dogovoreno, ili vi, pa sve zapisujte i stavite tamo gde svi imaju pristup.

Ukratko, budite odmorni i fokusirani, i tako ćete smanjiti prostor za pravljenje grešaka.

I na kraju…

Univerzum uvek radi za nas i sve se dešava tačno tad kad treba

Mi nekad možemo da svesno biramo i planiramo svoje aktivnosti, a nekad ne. Tad kad možete da planirate, rukovodite se ovim savetima. Ali ako ne možete jer odluke donosi neko drugi, sve je u redu, jer to samo znači da je vaše vreme za taj posao/za taj anagažman baš tada.

Možda spadate u izuzetak, pa će sve ispasti dobro, možda znate da radite sa energijom retro Merkura, u smislu da ste super fleksibilni pa dobro plivate kad se stvari menjaju, možda vam treba baš to iskustvo takvo kakvo je zbog nekih budućih odluka i budućih iskustava… Samo opušteno, i samo napred jer Univerzum uvek radi za nas i sve se dešava tačno tad kad treba. To je jedina stvar sa kojom nema greške ni u doba retro Merkura.

Zaključak: Retrogradni Merkur nam služi da dosegnemo svoju genijalnost. Kad se utišamo, približićemo se tom genijalnom delu sebe koji ima sve odgovore i sva rešenja. Retrogradni Merkur je dar Univerzuma čovečanstvu da dosegne svoj najviši potencijal.

Stoga je važno da dozvolimo tom delu sebe koji je povezan sa celim Univerzumom i ima sve resurse na raspolaganju da se pokaže, objavi i briljira. Setite se kako doktor Haus ne dolazi do odgovora sopstvenom pameti, već „slučajno“.

Sve dok se bavimo aktivnostima koje naizgled „ne mogu da čekaju“ umesto otkrivanjem svoje genijalnosti, mašimo ovu fenomenalnu priliku da stvarno nešto uradimo, da stvarno napravimo kvalitativnu promenu.

Vreme je da dozvolimo sebi da uđemo u mentalnu tišinu, i tu se zadržimo što duže, jer samo tada imamo šansu da napravimo kvantni skok.

Uvek mi biramo.

To što ste stigli do kraja članka nam govori  da držite uzde života u svojim rukama, a opet da niste rigidni. Kako to znamo? Pa tako što shvatate da iako mi u najvećoj meri utičemo na svoju sudbinu, postoji još nešto –  energetska realnost. Da bismo mogli da biramo i kreiramo, treba da smo je svesni.  I sad pogledajte ovo, retrogradni Merkur je tek jedna od mnogo pojava na nebu, doduše najpopularnija. Svakoga dana se dešava neko planetarno dešavanje koje vas se nekad direktno tiče, a nekad ne, što zavisi od vaše natalne postavke (karte).
I sad stižemo do pitanja – kako da birate svesno i kreirate s lakoćom ako ne znate šta se dešava na energetskom nivou i koliko će uticati na vas? To je kao da plivate uzvodno. Da li je moguće, jeste, ali je preteško i pre ili kasnije ćete se umoriti i odustati. Drugim rečima, da li je neko napravio milione a da nije imao najvažnije informacije? Pa teško… Tako je u ljubavi, tako je u biznisu, tako je u svim oblastima života. Pravovremene informacije imaju moć, i ko ih zna, ima ogromnu stvaralačku silu uz sebe. Da ne biste odustajali od nečega što je vaše i što vam pripada samo zato što nemate sve informacije, osmislile smo mesečnik Kosmo vodič, koji vas obaveštava o svemu što je najbitnije za taj mesec.
Svakog meseca izlazi novi broj, koji daje
1) potpune smernice za vaš znak i podznak;
2) temu meseca;
3) konkretne vežbe iz energetske psihologije za naštelavanje vaše energetske realnosti na najbolji mogući ishod.
Ne brinite, pisan je “na našem” i ne treba da razumete astrološki jezik da biste mogle da imate itekako vajde od njega. Pametno birajte i planirajte, a kako pogledajte ovde.
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

40 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Merilda Asan
Merilda Asan
3 years ago

Hvala na nesebičnoj ljubavi koju dijelite sa svima nama.
Moje pitanje na sve gore napisano:
Šta ako dobijemo poziv od Suda baš u vrijeme Retro Merkura, ili Policije.. Gdje ne biramo mi da li ćemo to obavljati baš tada? Kako se ponašati da izvuče o max u toj situaciji…?
A važna pitanja se rješavaju time ako se odazovemo, dok bi sebi zagorčali sve ako se ne odazovemo..

Mina Maniero
Mina Maniero
3 years ago
Reply to  Merilda Asan

Naravno, dešava se i to da nije sve do nas, ne možemo uvek da izaberemo kad ćemo nešto raditi. U tom slučaju je savet da se dobro pročita sve što treba i pita šta nije jasno, da se svi papiri pripreme ranije, da se sve duplo, troduplo proveri, da se ništa ne podrazumeva, da se pitanja jasno koncipiraju, da se ostavi dovoljno vremena za ispravljanje grešaka, da se čitaju sitna slova ugovora… Vreme je ključan faktor, jer ako damo sebi više vremena da se pripremimo nego što nam realno treba, dejstvo retro Merkura će biti ublaženo, i ne tako stresno.

Mina Maniero
Mina Maniero
3 years ago
Reply to  Merilda Asan

Naravno, dešava se i to da nije sve do nas, ne možemo uvek da izaberemo kad ćemo nešto raditi. U tom slučaju je savet da se dobro pročita sve što treba i pita šta nije jasno, da se svi papiri pripreme ranije, da se sve duplo, troduplo proveri, da se ništa ne podrazumeva, da se pitanja jasno koncipiraju, da se ostavi dovoljno vremena za ispravljanje grešaka, da se čitaju sitna slova ugovora… Vreme je ključan faktor, jer ako damo sebi više vremena da se pripremimo nego što nam realno treba, dejstvo retro Merkura će biti ublaženo, i ne tako stresno.

Merilda Asan
Merilda Asan
3 years ago
Reply to  Mina Maniero

Nije još jasno šta će se desiti ali je definitivno ispalo kontra onoga šta sam priželjkivala. 😏

Aleksandra
Aleksandra
3 years ago

Pocela sam da radim na novom poslu, prijavili su me, ali jos uvek nisam potpisala ugovor, tacnije cekam da mi ga dostave
… A pocinje retro merkur… Sta da radim?

Mina Maniero
Mina Maniero
2 years ago
Reply to  Aleksandra

Pošto kasno vidimo ovaj komentar sad je jedino pitanje koje ima smisla: kako je prošlo, jel to to?

Slavica
Slavica
2 years ago

Drage AstroSestre,
Zamolila bih za malo pojašnjenje; treba da kupimo mašinu za pranje veša, što pre. Da li treba sačekati do datuma kada se završava Retrogradni Merkur, plus jedan nakon toga ili čekati da izađe iz senke?
Hvala unapred. 🙏 ❤️

Jinxy
Jinxy
2 years ago

Drage moje sestrice u velikoj sam nedoumici. Od septembra se spremamo za vto i desilo se sve što nije trebalo i privatno i vezano za samu proceduru tako da zbog mojih godina imamo samo jedan pokušaj sada u februaru dok je Merkur u senci. Još uvek sve ide naopako i vezano za analize i tajming i pripremu, a povrh svega sam izgubila posao, ali od kako je počeo retro sva testiranja za novi idu odlično. Nisam pametna šta da mislim. Kako da se zaštitim od uticaja R. M. Jer je sada i u kući haos, i ćerka mi je u… Read more »

Mina Maniero
Mina Maniero
2 years ago
Reply to  Jinxy

Ćao draga, Kao prvo, nije uopšte bitno što je Merkur u senci za VTO. Februar je odličan mesec za akciju i ima baš podržavajućih dana za to. Čak i ovaj deo koji sad obavljate sa pripremama u toku retro Merkura ne mora da bude uopšte loš jer je to nešto što se ponavlja, nije vam prvi put da radite VTO (ako dobro razumem). Takođe, Merkur nije u simbolici bolesti ali jeste vladar komunikacije, pa obrati pažnju na svoje ne(strpljenje) i stare obrasce razgovora koji kod vas idu kao po šemi, tipa, majka i sestra kažu to i to, isprovociraju te… Read more »

Jinxy
Jinxy
1 year ago
Reply to  Mina Maniero

Divne steeeeee, na žalost nije uspelo, nije im jasno zašto jer je sve bilo super, ali nije se dalo. Idemo dalje na br.4.

Iki
Iki
2 years ago

Moram da vas pohvalim za ovaj detaljan tekst.
Jedino nisam razumeo da li je retrogradan merkur zapravo ”druga šansa” za neke stvari koje smo ranije pokušavali ali nisu dobro išli ili smo bili u gubitku pa sada imamo priliku da nešto ispravimo? Konkretno ja sam izvršio jedno novčano ulaganje koje sam pokušavao i pre retro merkura stim što sam to uradio 5 februara kada merkur pravi zaokret u svojoj putanji.

Mina Maniero
Mina Maniero
2 years ago
Reply to  Iki

Wow, meni se čini da si jako dobro sve razumeo jer retrogradni Merkur jeste i druga šansa i mogućnost da se popravi stvar i nadoknadi gubitak. Dobro je što si uložio kad je Merkur krenuo direktno, jer tako imaš više izgleda da profitiraš. Srećno! I hvala, drago mi je što ti je naš članak značio.

Irrma
Irrma
2 years ago

Naišla sam na ovaj članak baš kad mi treba i kad sam se malo zabrinula oko retrogradnog Merkura koji nastupa 10.05. 🙂 Naime, dan poslije polazem vazan ispit. Taj ispit je vec od ranije u tijeku, ima 3 kruga, 2 su prosla, ovo je finalni. Datum naravno nisam mogla birati :/ Ne radi se o ispitu na fakultetu, vec na poslu koji radim. Prethodni krugovi su mi bili uspjesni i bitno mi je da ovaj finalni bude jako uspjesan jer mi zapravo o tome poglavito ovisi napredovanje na poslu. Inace imam u natalnoj karti Merkur retrogradan u Strijelcu. Ako mi… Read more »

Irrma
Irrma
2 years ago
Reply to  Mina & Tea

Hvala, puno mi to znaci! 🙂

lmos
lmos
2 years ago

Pozdrav i sve pohvale za ovaj tekst..Imam pitanje, nudi mi se plaćena praksa od tri meseca na novom poslu pa ako sve bude ok počinjem da radim, tj ako prihvatim moram da dam otkaz na sadašnjem poslu…Iako ja planiram već neko vreme da nađem nešto bolje od trenutnog zaposlenja, ne znam da li je baš ovaj period dobar za takve promene?
Hvala, pozdrav!

lmos
lmos
2 years ago
Reply to  Mina & Tea

Hvala puno! Poslušaću vaš savet.
Inače Rx Merkur radi uveliko, juče na poslu sms poruke poslate sa računara u sistemu kasne po nekoliko sati 😄

riad
riad
2 years ago

Pozdrav i sve pohvale za tekst, našao sam se u njemu.
Planiram kupnju automobila Vaš savjet u kojim danima tj.datumima najbolje da to učinim u mjesecu junu.
LP

riad
riad
2 years ago
Reply to  Mina & Tea

Hvala punoo😁

Ineska
Ineska
1 year ago

Pozdrav!
Mene zanima je li u redu poceti novi posao u struci za vrijeme retrogradnog merkura? Vec sam radila slican posao, ovaj bi bio u drugoj drzavi. Moze li se to gledati kao nastavak vec poznatog?

Anita
Anita
1 year ago

Drage moje Astro Sestre!
Fenomenalan tekst o retro Merkuru!!!
Šta bi znacilo ako bas kad je stacionaran krene neko upoznavanje ljubavnog partnera! Da pojasnim mesecima pre toga se planirala ta sredba ! Jer je osudzeba na propast još pre pocetka iste?
Hvala na svemu sto nesebicno delite sa nama

Mina
Mina
1 year ago
Reply to  Anita

Ćao draga Anita,

Naravno da nije ništa osuđeno na propast nije Univerzum baš tako bukvalan. Eventualno može da se desi da se malo čekate 🙂 Srećno ti/vam bilo!!!

Mladen
Mladen
1 year ago

Postovanje i pohvala autoru na ovome izuzetno dobrome clanku. Kontaktiram vas jer sam odlucio povecu svotu novca prebaciti iz Euro valute u zlato, jer smatram kako ce Euro ove zime znacajno padati… Koliko se poznajem u astrologiju, tako gledam da Jupiter krene progresivno u mojoj cetvrtoj kuci, inace vladar moga Asc. Gledam takocjer da i Venera bude u povoljnim aspektima, a po mogucnosti bi to uradio kada mjesec bude pun (narodna virovanja)… Posto je za sklapanja dobrih ugovora trgovine vazan Merkur, a nisam sasvim upoznat sa tim njegovim fazama sjene idr. zamolio bih vas da mi sugerirate kada bih mogao… Read more »

Zorica
Zorica
1 year ago

Zakomplikovalo se uterivanje starog duga. Sve je prvo išlo preko suda, a zatim preko Javnih izvršitelja. Trenutna situacija ne ide meni u korist, vrlo je upitno da li ću dobiti novac. Da li nastaviti sa tim predmetom sada ili sačekati da prođe retrogradni Merkur i u tom slučaju koji je to datum… 4.10. ili sačekati da prođe 16.10. kada izlazi iz senke?
Veliki pozdrav!

Mina & Tea
Mina & Tea
1 year ago
Reply to  Zorica

Draga Zorice,

Hvala ti na javljanju. Kada su sudski procesi u pitanju najbolje bi bilo da sačekaš da retrogradni Merkur izađe iz svoje senke, 16. oktobra.
Nadamo se da će se sve razrešiti u tvoju korist. Želimo ti puno sreće, sister!

Zorica
Zorica
1 year ago
Reply to  Mina & Tea

Hvala❣️😊

Sneškica
1 year ago

A joooj pa zvanično E-fakture kreću u sred retrogradnog merkura
ili sam ja to pogrešno razumela

nisam živa na šta će sve to da izađe

doduše ja sam krenula ranije da ih koristim možda mi ne bude ni tako loše

Jelena
Jelena
1 year ago

Divan sajt odusevljena

Jinxy
Jinxy
1 year ago

Lupam glavu i nisam pametna šta da radim i da mislim. Zapravo svaki retro Merkur jako utiče na moj život, iako dugo nisam verovala u to, i poslednjih nekoliko godina se prilično upravljam prema tome da nebi sve išlo naopako tokom njegovog naopakog hoda. Sada se dešava da imam zakazanu četvrtu vantelesnu baš za taj period, pregled 17.04, a stimulacija i sve ostalo zaključno sa embriotransferom će biti od nekog 2-17.05. znači ceo proces u retrogradnom Merkuru. Baš sam uplašena i ne znam šta da mislim jer je prošle godine deo zakačio pripreme i sve je bilo ok do 4… Read more »

Last edited 1 year ago by Jinxy
Crvena Lavica
Crvena Lavica
1 year ago

Drage sestre, sad već više od 7 meseci nismo svi zajedno. Deca i ja smo ostali u Srbiji, a suprug je otišao u Kanadu da radi. Do nedavno nismo imali uslove za apliciranje, da odemo i mi, kako bi bili zajedno. Takođe, online aplikacija (popunjavanje traje i postoji rok za čuvanje online ucitanih dokumenata-60dana). Pre dve nedelje sam započela unošenje podataka i popunjavanje. Nisam stigla da apliciram, a Merkur je danas u stagnaciji. Prikupljamo još neke informacije i treba da apliciramo u narednih dve nedelje. Da li aplicirati za vizu u toku retrogradnog merkura? Šta je vaš savet? Ne bih… Read more »

Mina & Tea
Mina & Tea
1 year ago
Reply to  Crvena Lavica

Draga Marija, najbolje bi bilo ako možete da sačekate do 15. maja. Ovo oko vize i dokumenata je baš osetljivo i ne bi bilo povoljno da u ovom periodu šaljete aplikaciju. Ako sa druge strane ipak morate, dobro, uradite sve što je do vas, svaki papir i sve popunjeno proverite barem 3 puta. Srećno!

Crvena Lavica
Crvena Lavica
1 year ago
Reply to  Mina & Tea

Drage, hvala vam puno na odgovoru.. Ipak sam sačekala 15.5. 😊❤️

trackback

[…] Prilog: Retrogradni Merkur u 2023: Sve što treba da znate […]

Zvezdana
Zvezdana
10 months ago

Sta ako ste rodjeni u toku retro merkura kao ja? 😅

Aktivacije Venere i Marsa

Iskustvena radionica Oslobodi silu ljubavi

PAKET Iskustvena radionica Oslobodi silu ljubavi & program Aktivacija Venera & Mars

Prijavi se za novogodišnju Iskustvenu radionicu

Program Aktiviraj svoj horoskop

Prijavi se za konsultaciju kod Nevene

Prijavi se za konsultaciju kod Dragane

Cena: 34.960 din ili 304 EUR za plaćanje u celosti
20.820 din ili 184 EUR za plaćanje u dve rate

Vrata otvaramo samo dva puta godišnje.
Upis u novi ciklus je u novembru 2024.

Prijavi se za konsultaciju kod Aleksandre

Upis u Zajednicu Beli šator

Ako nikada do sada nisi bila u Belom šatoru, a volela bi, unesi ovde svoje podatke da ti pošaljemo poklon uz sve ostale informacije o upisu.

Poklon uključuje:

 1. Emocionalnu skalu;
 2. Kratak video u kojem objašnjavamo emocionalnu skalu;
 3. Meditaciju Dah srca.

Napomena: Ovaj poklon je stvarno poklon i nećemo te posle smarati da moraš da se upišeš jer si ga primila. Neka ti posluži da nas bolje osetiš i proceniš koliko ti se sviđa(mo), a nama da ti pokažemo šta konkretno podrazumevamo pod emocionalnom edukacijom. Pa ako nakon toga poželiš da se upišeš, dobro nam došla, sister! Ako ne, koristi ga u radosti i veselju.

Upis u Zajednicu Beli šator

Prijavi se na listu čekanja za konsultaciju kod Tee

Prijavi se na listu čekanja za konsultaciju kod Mine

Kosmo vodič za 12 meseci

Kosmo vodič za 6 meseci

Kosmo vodič za 3 meseca

Kosmo vodič za 1 mesec

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

AstroSis pismo

Prijavi se na naše AstroSis pismo, koje ti stiže četvrtkom u 9h, da budeš u toku sa trendom vremena, jer kad znaš kad je dobro vreme za akciju, a kad za povlačenje, postaješ magnet koji privlači prave stvari u pravom trenutku.